Een ode aan de slashende, multi-entrepreneur foodievrouw

Ben je een Nederlandse vrouw? Dan heb je een levensverwachting van 83 jaar. Grote kans dat je tot de 76,4% van de vrouwen hoort die 35 uur per week werkt. De kans dat je een managementfunctie bekleedt, is helaas een stuk kleiner: dat doet slechts een op de vier werkende vrouwen (26%). Daarmee staat Nederland overigens op de 25e plaats van 28 landen in de EU. (Bron CBS.)

Ben je een vrouw in Rwanda? Dan is je levensverwachting 66,3 jaar. Lager dus dan de Nederlandse pensioengerechtigde leeftijd van 68 jaar. Grote kans dat je in de landbouw werkt, want 75% van de Rwandezen verbouwt bijvoorbeeld koffie, thee, bananen, sorghum, tomaten of aardappelen. Ook een grote kans dat je meer dan 35 uur per week werkt, ook al zijn daar geen officiële cijfers van. Neem Providence, een foodievrouw die ik vorig jaar ontmoette in Rwanda. Ze staat elke dag om vier uur op om haar tomaten te verkopen, en gaat om acht uur ’s avonds naar huis. Geen negen-tot-vijf-baan.

Hartstikke leuk en goed voor je professionele ontwikkeling, maar Rwandese vrouwen doen dat gewoon zonder er een hippe term aan te hangen.

In Nederland duikt sinds een aantal jaar de term slashen op, wat betekent dat je meerdere banen combineert, al dan niet met zelfstandig ondernemerschap. Hartstikke leuk en goed voor je professionele ontwikkeling, maar Rwandese vrouwen doen dat gewoon zonder er een hippe term aan te hangen.

Providence koopt ’s ochtends vroeg tomaten bij haar vaste boerenadresje, en verkoopt deze later op de markt aan (voornamelijk) vrouwen die hun dagelijkse boodschappen doen. Maar dat is niet het enige. Ze heeft extra kamers aan haar huis gebouwd om te verhuren. Een soort Airbnb, maar dan met mond-tot-mond-reclame. ’s Avonds staat ze in haar eigen streetfood-stalletje aan een drukke weg waar ze ‘s avonds de sappigste zelfverbouwde maïskolven verkoopt als snack voor de mensen die op weg zijn van kantoor naar huis.

Ik stel voor dat we ons op deze Wereldvrouwendag gewoon eens positief laten inspireren door een slashende, multi-entrepreneur-foodievrouw als Providence.

Leuk dus dat Nederlandse foodies in een marktkraam of foodtruck op een festival home-made producten van eigen geteelde groente verkopen. Hartstikke leuk, maar ook dat doet Providence al lang.

Op 8 maart (vandaag, als je dit op donderdag leest) is het Wereldvrouwendag. Een dag waarbij we stilstaan bij vrouwen wereldwijd. Wat er goed gaat en wat niet goed gaat. Bij Fairfood hebben we het er vaak over dat de boeren die ons voedsel produceren zelf niet genoeg te eten hebben. Dat is een probleem dat we met z’n allen moeten aanpakken. Maar ik stel voor dat we ons op deze Wereldvrouwendag gewoon eens positief laten inspireren door slashende, multi-entrepreneur-foodievrouwen als Providence.

Volg vanaf nu elke twee weken de blogs van Lonneke op onze site.

Meer lezen over
Blockchain ?

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!