Ontdek wie de mensen achter jouw eten zijn Ontdek Trace

Alle handen in de lucht voor blockchains

Je las al eens iets over blockchains, hoorde iemand erover vertellen op een verjaardag, en wilt er nu het fijne van weten. Dat fijne is als je het ons vraagt de transparantie die de technologie kan brengen. In voedselketens, meer specifiek. Gaan we uitleggen. Heb jij de volgende keer ook een mooi verhaal.

Allereerst: dít is een blockchain

De blockchaintechnologie is een innovatieve technologie waarmee ketentransacties digitaal en onveranderbaar kunnen worden opgeslagen in een gedistribueerde database. Bij elke transactie wordt in een decentraal kasboek een nieuw ‘blok’ aangemaakt, waarin de hele geschiedenis van een product cryptografisch wordt meegenomen en nieuwe waarde of informatie van een product wordt toegevoegd. Voordat een nieuw blok aan de ‘ketting’ wordt geschakeld, wordt door iedereen in het netwerk besloten dat de transactie, de informatie in dat blok, in orde is.

De bekendste toepassing van blockchain is de Bitcoin. In die toepassing worden de transacties van valuta vastgelegd. Meer recente ontwikkelingen richten zich op de transacties binnen de ketens van goederen. Dit is interessant omdat niet alleen de waarde van een transactie, maar ook belangrijke informatie over die transactie kan worden opgeslagen op een blockchain. Bijvoorbeeld de plek en de tijd waar de transactie heeft plaatsgevonden, maar ook informatie over de kwaliteit van een product.

De belofte

Wat blockchains volgens ons vooral kunnen bieden, is transparantie in op het moment enorm vertroebelde ketens. Ook mooi: er is geen overkoepelende autoriteit is. Alle betrokken partijen – wat ons betreft dus ook de boer en consument– hebben toegang tot en zicht op de blockchain. Wanneer boeren onderdeel worden van en meer zicht krijgen op de keten, krijgen zij meer zeggenschap over hun producten en hebben zij de kans hun positie te versterken.

Waar wij ook erg blij van worden, is de efficiëntie die blockchain kan brengen. Blockchain kan administratieve processen stroomlijnen – facturatie, betalingen, voorraad – waardoor kosten bespaard kunnen worden. Actoren die wel kosten toevoegen maar geen waarde, kunnen er daarnaast ook zo uitgepikt worden. Wij fantaseren graag verder: er kan dan dus meer geld naar de nu zo vaak onderbetaalde boer gaan, zonder dat jij als consument meer gaat betalen.

Blockchains hebben de geweldige potentie om de toeleveringsketens van ons eten transparanter en minder fraude gevoelig te maken.

De cases

Fairfood wil meewerken aan de ontwikkeling van het ecosysteem en de technologie die nodig zijn voor inclusieve blockchains in de voedselsector. We waren dan ook een van de eersten ter wereld die een geblockchained voedselproduct – kokosnoten – verkochten. Na het laaiende kokossucces, hebben we twee koffieketens op de blockchain te zetten. Voor koffiemerk Moyee, dat valt onder de Fairchain Foundation, hebben we alle stappen in de keten van de boer in Ethiopië tot aan de Nederlandse consument gelogd. Vonden we mooi: declaims die Moyee maakt (een eerlijke prijs en hoge kwaliteit) worden dankzij die toepassing zonder certificering bewezen. Ons meest recente blockchainproject deden we in samenwerking met onder meer ID Coffees en Bext360. Samen maakten we 100 kilo koffie uit Colombia volledig traceerbaar, tot aan de boer.

Nu jij

Wat wij inmiddels hebben geleerd, is dat blockchains veel kansen bieden voor boeren en consumenten. Voor de voedselindustrie als geheel. Wat we ook weten, is dat de toepassing van de blockchaintechnologie in voedselketens vooral ook erg kostbaar is. Fairfood slaat daarom de handen ineen met koplopers uit de voedselindustrie. Door met hen te werken aan pilotprojecten en de technologie zo verder te ontwikkelen, kunnen we deze uiteindelijk toegankelijker maken voor een grotere doelgroep. Kleine projecten, grote verandering. Halen die koplopers niet alleen media-aandacht en consument-vertrouwen uit, maar ook nog eens een voorsprong op de concurrent. Lees hier wat we voor jouw voedselketen kunnen doen en hoe je in contact komt met ons blockchainteam.

In dit paper lees je uitgebreider wat wij precies in blockchain zien. We hosten trouwens elke tweede dinsdag van de maand het event Food Integrity Blockchained. Alle details en tickets vind je hier.