Een 100% transparante kokosketen 05/01/2018

Fairfood was in 2017 een van de eerste partijen wereldwijd die een voedselproduct verkochten dat van boom tot bord op de blockchain was gelogd: 1.000 Indonesische kokosnoten. Een pilotproject om grote kokosspelers aan te moedigen hun eigen ketens uit te pluizen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Kokosboeren een eerlijke prijs betalen lijkt eenvoudig, maar de productieketen van kokos is lang en complex. Kokos komt uit moeilijk bereikbare gebieden, waardoor er van nature al veel tussenhandel plaatsvindt. In samenwerking met Provenance hebben we zo’n keten inzichtelijk gemaakt en haalden we 1.000 eerlijke kokosnoten naar Nederland. Die kokosnoten hadden geen keurmerk. Dat was ook niet nodig. Elke stap van boom tot bord hebben we in detail in kaart gebracht en vastgelegd op de blockchain. Check het hier. Consumenten konden een QR-code op de kokosnoot scannen, waarna ze naar een pagina werden geleid waarop ze precies konden zien wie hun noot verbouwd had en wat er precies aan wie betaald was betaald. Volstrekt uniek, want binnen de reguliere verkoopprocessen is het zelfs met intensief onderzoek vrijwel onmogelijk om te achterhalen wat een kokosboer voor zijn producten krijgt.

Geverifieerde prijs

Bij het project waren 55 kleinschalige kokosboeren betrokken. Dat zij voor hun kokosnoten daadwerkelijk het bedrag uitbetaald kregen waarover overeenstemming was bereikt, werd door henzelf bevestigd. Dat gebeurde met een vingerafdruk, en daarnaast met een anonieme verificatie-sms. Dat een aantal boeren had laten weten dit bedrag niet te hebben ontvangen, was voor alle andere ketenspelers zichtbaar op de blockchain. Fairfood kon daarop aan de bel trekken, waarna betaling alsnog heeft plaatsgevonden.

DE PROBLEMATIEK

Wereldwijd zijn er zo’n 16 miljoen kleinschalige kokosboeren. Veel kokosboeren verdienen onvoldoende om hun gezin te onderhouden of leven zelfs onder de armoedegrens. In de Filipijnen bijvoorbeeld, waar 84% van de kokos die Nederland importeert vandaan komt, leeft zo’n 56% van de kleinschalige kokosboeren in armoede. Voor werknemers in die industrie geldt voor 40% hetzelfde. Boeren met weinig land hebben vaak geen andere keus dan dagarbeider – vaak klimmer – te worden op kokosplantages van andere, grotere boeren. Per dag beklimmen ze circa 30 bomen zonder enige bescherming. Als zij uit een boom vallen en een tijd niet kunnen werken, hebben ze vaak geen enkel inkomen. Dat kan desastreus uitpakken voor zowel de boer als zijn of haar gezin.

Dit pilotproject was onderdeel van onze kokoscampagne. Over die campagne lees je hier meer.