Moyee: een blockchain voor koffie uit Ethiopië 05/08/2018

Koffielabel Moyee Coffee herinterpreteert bestaande koffieketens. Door hun koffie in het land van herkomst, Ethiopië, te branden en verpakken, wil Moyee meer van de koffiewinst in de economie aldaar pompen. Blockchain was een logische volgende stap: transparantie om de gemaakte claims te bewijzen.

Moyee Coffee nodigde Fairfood uit haar supply chain in kaart te brengen. Samen met Bext360 hebben we een platform gebouwd waarop alle spelers in de keten – boeren, roasters, maar ook consumenten – toegang hebben tot de data die over de koffie is vastgelegd. Moyee kan met die data de supply chain uitpluizen en eventuele inefficiënties identificeren. De koffiedrinker krijgt tegelijkertijd toegang tot informatie over kwaliteit en oorsprong.

Op het moment dat de koffie in het systeem wordt gelogd, wordt er voor elke batch een cryptotoken gecreëerd, die staat voor de waarde van het product. De tokens doorlopen samen met de koffie de keten en krijgen meer waarde naarmate aan de koffie waarde wordt toegevoegd, door bijvoorbeeld het branden en verpakken.

Eerlijke prijs

Moyee brengt koffie op de markt waarvoor de boer een eerlijke prijs ontvangen heeft, zo stellen ze. Om die claim te verifiëren, heeft Fairfood een systeem ontworpen dat de boer in staat stelt om, op het moment dat hij zijn bonen verkoopt aan een handelaar, te bevestigen dat hij een bepaalde prijs voor zijn product ontvangen heeft. Dat gebeurt via een sms-verificatie of een digitale vingerafdruk. Zo kan de consument zelf kijken of de bewering van Moyee klopt.