Verstegen: nootmuskaat op de blockchain 04/12/2018

De producten van Verstegen Spices & Sauces worden wereldwijd gesourced. Het familiebedrijf vroeg Fairfood de toeleveringsketen van Indonesische nootmuskaat van boom tot bord te traceren, met behulp van blockchain. Daarbij werden twee claims zichtbaar voor de consument geverifieerd: goede prijs, goede kwaliteit. De reis van de nootmuskaat is nu hier te bekijken.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Verstegen Spices & Sauces wil investeren in een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem, met transparante en korte ketens. Het familiebedrijf bouwt actief aan duurzame relaties met alle actoren in hun toeleveringsketens en wil kennis delen om samen met hen aan de beste kwaliteit te werken.

Betere positie voor de boer

Door de boeren met behulp van blockchaintechnologie weer actief bij de productieketens te betrekken en toegang te geven tot nieuwe informatie, wil Verstegen hun ondernemerschap stimuleren. Tegelijkertijd wordt de positie van de boer versterkt, doordat hij of zij zelf kan bevestigen of de afgesproken prijs daadwerkelijk werd uitbetaald. Uiteindelijk moet het daardoor ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk worden om het vak te beoefenen.

Identificatie boeren

De nootmuskaat van Verstegen wordt verbouwd door een flinke schare kleinschalige nootmuskaatboeren. Tussen hen en Verstegen staan onder meer een zogenaamde collector en leverancier. Dankzij blockchain leert Verstegen meer over de boeren achter haar nootmuskaat, en over hun leefomstandigheden. Uiteindelijk wil Verstegen samen met hen werken aan de beste kwaliteit nootmuskaat en aan duurzame handelsrelaties.

Claimverificatie en consumentenbinding

Met de blockchaintechnologie kan de consument zelf de verificatie van een tweetal claims van Verstegen inzien: goede prijs, beste kwaliteit. Verstegen kiest ervoor om de betalingsbevestiging door de boer zichtbaar te maken voor de consument. Daarnaast wordt de verificatie van kwaliteitsclaims, die in laboratoria plaatsvindt, gelogd op de blockchain. Een ander onderdeel van de kwaliteitsclaims is de uitkomst van de aflatoxinetest, een giftig stofje dat zich in nootmuskaat kan nestelen. De verschillende claims zijn samen met de reis van de nootmuskaat voor consumenten in te zien op een Verstegen-branded interface.

Leefbaar inkomen

In opdracht van Verstegen voert Fairfood een light-weight onderzoek uit naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor nootmuskaatboeren op de Indonesische Sangihe-eilanden. Op dit moment betaalt Verstegen een premium boven op de gebruikelijke marktprijs voor nootmuskaat, maar het familiebedrijf wil weten of dit voor de boeren voldoende is om goed rond te kunnen komen. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek wordt waar nodig gekeken hoe er bijgestuurd kan worden om alsnog tot een leefbaar inkomen te komen.

Het pilotproject wordt naar verwachting uitgebreid naar andere producten in het assortiment van Verstegen.