Volledig traceerbare Colombiaanse koffie 05/10/2018

In navolging van onze geblockchainde kokosnoten, maakten we in de zomer van 2018 de reis van 100 kilo Colombiaanse koffie volledig inzichtelijk. Daarbij werden twee claims zichtbaar voor de consument geverifieerd: goede kwaliteit en goede prijs. 

Samen met onder meer partner ID Coffees en Bext360 hebben we 100 kilo Colombiaanse koffie op de blockchain gezet. Daardoor kan je als consument precies zien waar jouw koffie vandaan komt en wie er wat aan verdiend heeft. De transparantie die blockchains kunnen bieden, geeft de verschillende spelers in de productieketens de kans om die ketens opnieuw te bekijken en nieuwe inzichten op te doen. Dat is volgens ons het begin van een transformatie die nodig is voor een eerlijke verdeling van het geld in die ketensWij hopen dat dit project als een inspiratiebron is voor de koffie-industrie. De interface voor deze blockchainapplicatie is hier te bekijken.

 

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

WAKEcUPCALL

Deze blockchain-pilot was onderdeel van onze koffiecampagne, die we de WAKEcUPCALL doopten. Die campagne was voor de miljoenen kleinschalige koffieboeren die in armoede leven, onder de armoedegrens van 1,60 euro per dag. In landen als Ethiopië, Kenia, Uganda en Peru verdienen ze het allerminst. Een slechte deal voor de koffieboeren betekent in de praktijk vaak dat ze genoodzaakt zijn om geld te lenen onder niet al te gunstige voorwaarden. Ze kunnen geen pensioen opbouwen, medische zorg lopen ze mis omdat ze de ziektekosten niet kunnen betalen, of omdat de bus of ander vervoer naar de dokter buiten het dorp simpelweg te duur is. Een slechte prijs werkt bovendien grotere problemen als kinderarbeid, houtkap en overmatig gebruik van pesticiden in de hand.