Zonder dat je het weet, koop je zomaar kilo’s kokos…

5% van alle producten in de supermarkt bevat kokos

Kokosnoten, kokosmelk en kokoswater zijn de voor de hand liggende producten van kokos. Maar de meeste kokos vind je terug als het ingrediënt kokosolie en is verwerkt in snoep, koekjes en ijs, en in sauzen, koffiecreamer, chocoladeproducten, babyvoeding en vele andere producten.

De wereldwijde kokosnootproductie is 16 miljoen ton

Dat is ongeveer tien keer zoveel als er aardappelen in Nederland worden geproduceerd. De totale productie past in zo’n 120 volledig gevulde containerschepen.

Kokosolie heeft unieke eigenschappen

Het is bij hoge temperaturen nog een vaste stof en wordt daarom veel gebruikt in ijs. Ook heeft het korte vetzuren waardoor je lichaam het gemakkelijk opneemt. Daarom wordt het veel gebruikt in gezondheidsproducten en babyvoeding.

Nederland is een belangrijke importeur en exporteur van kokosolie

Kokosolie import, export en verwerking

Nederland is de 2e grootste kokosolie importeur van de wereld. 89% van de waarde van alle kokosproducten die we importeren is kokosolie. Een groot deel van deze olie exporteren we direct weer. Maar een aanzienlijk deel, 107 miljoen kilo, wordt in Nederland verwerkt. Dit wordt vervolgens geconsumeerd of in producten geëxporteerd.

Een groot deel van de kokosolie belandt in ons voedsel

86% van de in Nederland gebruikte kokosolie is eetbare olie, 14% is een technische olie.

De producenten zijn voornamelijk kleine boeren, ongeveer 16 miljoen

Herkomst kokosboeren

In de meeste landen wordt meer dan 95% geproduceerd door kleine boeren ('smallholder farmers'). De Filipijnen zijn de uitzondering met 71%. Indonesië, India en de Filipijnen zijn de landen met veel kleine kokosboeren. Er is relatief weinig goed onderzoek beschikbaar over de werknemers op plantages en bij kleine boeren. Fairfood schat hun aantal op zo'n 5 miljoen.

55% van de kokosnootproductie is voor kokosolie, waarvan 62% voor export

Kokosnootproductie en bestemming

Van de geproduceerde kokosnoten wordt 36% lokaal vers geconsumeerd en is 55% bestemd voor kokosolie. Van de kokosolie is 62% bestemd voor export.

Voor de kokosolie die in Nederland gebruikt wordt, zijn ongeveer een kwart miljoen kleine kokosboeren nodig

Bestemming kokosolie

5% van de wereldwijde export van kokosolie wordt in Nederland gebruikt. Dat komt neer op 107 miljoen kilo. In totaal is 34% van de wereldwijde kokosnootproductie voor export bestemd. Grofweg wordt de Nederlandse kokosolie door een kwart miljoen kleine boeren geproduceerd.

Bekijk onze eerdere activiteiten en campagnes.