Fairfood blogt: op bezoek bij Pa Artjo

Op zoek naar eerlijke kokos gingen we op Java langs bij Pa Artjo, een supervriendelijke man. Hij onthaalde ons warm in zijn huis, waar hij samen met zijn vrouw en dochter woont. Rondom zijn huis staan een stuk of 20 kokosbomen, waarvan het grootste deel gebruikt wordt voor de productie van kokossuiker. Kokossuiker is van …

Lees verder

Fairfood blogt: Product of Project?

Afgelopen week hebben we een aantal mogelijke partners bezocht die onze kokosnoot zouden kunnen leveren. In Yogyakarta gingen we op bezoek bij Aliet Green en in Banyuwangi bij PT SAA. Aliet Green Aliet Green is ‘het braafste jongetje van de klas’ in de zin dat ze hun productie uitbundig gecertificeerd hebben met Fairtrade, Fair For …

Lees verder

Fairfood blogt: kokosboeren bestaan niet

‘Kokosboeren’ bestaan niet. Althans, niet in de vorm die we er ons bij voorstellen. Voor de kleine boeren die voor het overgrote deel van de wereldwijde kokosproductie verzorgen, is kokos meestal maar een bijproduct. Kokospalmen worden vaak langs de randen van kleine akkertjes geplant, als afscheiding en voor wat schaduw. Om de 40 dagen kun …

Lees verder
Bounty doormidden

Fairfood blogt: waar Bounties geboren worden

“Hier,” zei Enoku toen ik hem vroeg naar waar de kokos van de Bounty vandaan komt. Wat zo moeilijk te vinden is vanuit Nederland, wordt hier met een enkele vraag beantwoord. Enoku’s fabriek is de grootste kokosfabriek ter wereld en gehuld in mythe. Enoku’s vader, de oprichter, immigreerde als tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog uit China …

Lees verder

Fairfood blogt: onze man in Kalimantan koopt een kokosnoot

Tijdens de zoektocht naar onze eerlijke kokosnoot hebben we een lokale collega in Indonesië – Arman, ‘our man in Kalimantan’. Langs de kant van de weg koopt hij een kokosnoot rechtstreeks van kokosboer Lisnadi en stelt hem direct wat vragen over zijn inkomsten en uitgaven.

Lees verder

Fairfood blogt: geland in Indonesië

“Aaahhaaaammeeeeennn” galmt het gebed van de kerk achter het hotel. De hotelgasten kijken licht verstoord op van hun ontbijt en je ziet ze elkaar vragen wat het zou kunnen zijn. “Ah, vast Pasen ofzo”. Geen paaseieren maar kokosnoten, daarvoor ben ik hier in Indonesië. Ik zag de verse kokosnoten al liggen op het vliegveld, dus …

Lees verder
Lees verder

Je boodschappen zitten vol oneerlijke kokos!

…van boeren die daar geen eerlijk loon voor krijgen. Vandaag zijn we onze campagne gestart om oneerlijke kokos de schappen uit te krijgen. We roepen je op om onze film zoveel mogelijk te delen en het kokosnoodsignaal te luiden!

Lees verder

Fairfood nieuwe stijl!

Fairfood heeft de afgelopen tijd een nieuwe strategie ontwikkeld. We gaan letterlijk en figuurlijk onze tanden zetten in eerlijk eten: bijdragen aan de oplossingen in plaats van aan het probleem. Lees het Fairfood Manifest. Bij onze nieuwe strategie past ook een nieuwe ‘look & feel’. Onze creatieve partner, bureau Heldergroen, heeft een geweldig nieuw logo en …

Lees verder

Eén nachtje slapen nog…

Morgen presenteren we onze nieuwe huisstijl en onze nieuwe campagne. Spannend! Nog één nachtje slapen… Hoewel, slapen? De laatste dingetjes kosten altijd meer tijd dan je denkt 😉

Lees verder