Fairfood blogt: klimmen voor je leven

 Dit is Refly, een 50-jarige boer met twee kinderen. Zijn stuk land is 1 hectare groot en er staan zo’n 100 kokosbomen op. Hiermee verdient hij niet voldoende om te voorzien in de dagelijkse behoeften van zijn gezin. Daarom werkt hij ook voor andere boeren, als klimmer. 25x per dag klimt hij de boom in, om met een grote machete de kokosnoten te oogsten. Gevaarlijk werk!

Vijf jaar geleden kroop er vanuit de boom een slang onder zijn shirt. Van schrik liet hij de boom los en gleed naar beneden. De machete verwondde zijn hand, waardoor hij tweeëneenhalve maand niet kon werken en dus aangewezen was op hulp van zijn familie. Om die periode door te komen nam hij ook een lening bij een tussenhandelaar. Deze lening heeft Refly inmiddels netjes terugbetaald. Later nam hij een nieuwe lening om zijn zoon naar de universiteit te kunnen sturen. Ook deze lening is door hard werken terugbetaald. Refly is hier erg trots op en is blij dat zijn zoon niet in bomen hoeft te klimmen om geld te verdienen, zoals hij.

Alo heeft het minder getroffen. Alo zat helemaal in de top van de boom toen er een slang opdook. Hij schrok en viel 14 meter naar beneden. Na de harde val was hij nog even bij bewustzijn en raakte toen buiten westen. Omdat hij alleen werkte, werd hij pas na vier uur gevonden. In het ziekenhuis kwam hij af en toe bij. Drie weken later mocht hij naar huis, maar pas na 1,5 jaar kon hij weer werken. Hij was erg afhankelijk van steun van familieleden en heeft een stuk land moeten verkopen. Door het ongeval heeft hij veel kramp in zijn been en loopt hij mank. Alo werkt nu niet meer als klimmer, maar hij rookt en pelt de kokosnoten nadat ze geoogst zijn. Dit werk is helaas niet altijd beschikbaar. Alo’s kinderen wonen in Manado; zijn zoon is bewaker en zijn dochter is getrouwd met een scheepswerker. Ze proberen af en toe geld te sturen naar hun vader, maar dit lukt maar af en toe.

Fairfood blogt

Kokosnoot blij

Fairfood wil komende zomer een eerlijke kokosnoot op de Nederlandse markt brengen. Geen gemakkelijke opgave! Volg dit avontuur op de voet met ons blog.

naar de eerste blogpost
Volg ons

Volg ons

Blijf op de hoogte van onze campagne.

Bekijk onze eerdere activiteiten en campagnes.