Fairfood blogt: kokosboeren bestaan niet

‘Kokosboeren’ bestaan niet. Althans, niet in de vorm die we er ons bij voorstellen. Voor de kleine boeren die voor het overgrote deel van de wereldwijde kokosproductie verzorgen, is kokos meestal maar een bijproduct. Kokospalmen worden vaak langs de randen van kleine akkertjes geplant, als afscheiding en voor wat schaduw. Om de 40 dagen kun je daar dan noten van oogsten. De belangrijkste inkomsten komen uit hoofdgewassen als aubergine, dragonfruit (pitaja) of peper – kokos doen ze er dus bij.

Deze ‘passieve’ teelt maakt het onder andere zo lastig om eerlijke kokos te vinden. Fairfood definieert ‘eerlijk’ in termen van leefbaar inkomen en het is voor zo’n bijgewas moeilijk te bepalen wat een eerlijke prijs is. Want in hoeverre kan of moet een boer een leefbaar inkomen verdienen aan een bijgewas? Dit gaan we komende tijd goed uitzoeken, zodat we voor onze eigen noten een eerlijke prijs kunnen betalen.

Fairfood blogt

Kokosnoot blij

Fairfood wil komende zomer een eerlijke kokosnoot op de Nederlandse markt brengen. Geen gemakkelijke opgave! Volg dit avontuur op de voet met ons blog.

Naar de eerste blogpost
VOLG ONS

Volg ons

Blijf op de hoogte van onze campagne.

Bekijk onze eerdere activiteiten en campagnes.