Fairfood blogt: Op onderzoek uit!

Vandaag vertrek ik (Anna) naar Indonesië! Voor Fairfood ga ik op onderzoek uit, hoe het kan dat de boeren die kokosnoten produceren vaak onder de armoedegrens leven, terwijl anderen in de productieketen hier goed aan kunnen verdienen. Er worden grote volumes kokosolie vanuit Indonesië verscheept en Nederland is een groot importeur hiervan. Vanuit ons land is het moeilijk te achterhalen welke weg deze kokosolie precies aflegt. Waarschijnlijk wordt het meeste verdiend door de internationale megabedrijven die de olie wereldwijd verhandelen. Om duidelijk te krijgen onder welke voorwaarden de boeren en boerenorganisaties hun noten verkopen, ga ik dit onderzoeken in een gebied waar een aanzienlijk deel van kokosolie vandaan komt: Noord Sulawesi. Hier is de kokoskopra (kokos-‘vlees’) van goede kwaliteit en dus aantrekkelijk voor grote oliebedrijven.

De tweede helft van mijn trip ben ik op midden Java. Hier werkt ‘Aliet Green’ – onze Indonesische partner – samen met boeren om kokosproducten naar de Westerse wereld te exporteren. Deze boeren hebben daardoor een redelijk stabiel inkomen en toegang tot gezondheidszorg en scholing. Aliet Green is ‘Fair for Life’ gecertificeerd: dit gebeurt op basis van sociale verantwoording en eerlijke handel en het besteedt expliciet aandacht aan het betalen van een leefbaar inkomen en loon. Zo ver is Aliet Green echter (nog) niet.

Ik zal met de kokosboeren gaan bepalen wat een leefbaar inkomen voor hen is, en hoe dat zich vertaalt in de leefbaar inkomen premie die wij hun extra gaan betalen voor de verse kokosnoot. Met een leefbaar inkomen moeten de boeren een voedzame maaltijd, een fatsoenlijk dak boven het hoofd, transport, gezondheidszorg en scholing kunnen betalen. Daarnaast moeten zij wat spaargeld hebben om te kunnen voorzien in hun oude dag of om ongevallen op te kunnen vangen. Praktisch betekent dit dat de boeren ons vertellen wat ze normaal eten en hoe dit zich verhoudt tot de aanbevolen standaard van de WHO (World Health Organisation). De boeren laten zien waar zij hun spullen normaal kopen: op de markt en standjes langs de weg. Ook onderzoek ik wat standaardprijzen zijn voor bijvoorbeeld rijst, sambal, ui en ketjap. Daarna ga ik op bezoek bij de boeren thuis. Een fatsoenlijk huis heeft genoeg ruimte voor een aparte slaapkamer voor de kinderen, en heeft een dak dat niet lekt.

Ik ben erg benieuwd naar de kokosboeren; hoe ze leven en wat ze zich wel en niet kunnen  veroorloven. Het wordt heel leerzaam om samen met hen in kaart te brengen hoe groot de kloof tussen een armoedig leven en een fatsoenlijk leven is.

Tot het volgende blog!

Fairfood blogt

Kokosnoot blij

Fairfood wil komende zomer een eerlijke kokosnoot op de Nederlandse markt brengen. Geen gemakkelijke opgave! Volg dit avontuur op de voet met ons blog.

Naar de eerste blogpost
VOLG ONS!

Volg ons

Blijf op de hoogte van onze campagne.

Bekijk onze eerdere activiteiten en campagnes.