Fairfood blogt: Product of Project?

Afgelopen week hebben we een aantal mogelijke partners bezocht die onze kokosnoot zouden kunnen leveren. In Yogyakarta gingen we op bezoek bij Aliet Green en in Banyuwangi bij PT SAA.

Aliet Green

Aliet Green is ‘het braafste jongetje van de klas’ in de zin dat ze hun productie uitbundig gecertificeerd hebben met Fairtrade, Fair For Life, BRC, etc. Ze leveren voornamelijk kokossuiker en halen dat bij een stuk of 950 kleinschalige boeren in het achterland. Boeren zoals Pa Artjo, een 60-jarige, tengere man met een grote tandenloze glimlach. Hij heeft een stuk of 20 kokosbomen waarvan driekwart kokossap produceert en de rest noten. Van die notenbomen komen elke 40 dagen in totaal een stuk of 50 noten die we van hem zouden kunnen kopen. Om een container met 5.000 noten te vullen hebben we dus minimaal 100 van deze boeren nodig; boeren die eigenlijk voornamelijk suiker produceren. Da’s onhandig, want we zoeken een hoge kwaliteit noot én we willen alle boeren op de blockchain registreren – zo laten we immers zien welke noot door wie geplukt is en voor hoeveel. Aliet Green heeft daarentegen wel een hele goede relatie met ‘hun boeren’ en daarnaast een goede database waarin alle boeren al geregistreerd staan. Pluspuntjes voor het project-gedeelte dus, en een paar minpuntjes voor het product-gedeelte.

PT SAA

Bij PT SAA is het juist andersom. Zij handelen al in verse kokosnoten en hebben dus ervaring met kwaliteitscontrole en vervoer. Echter, ze leggen veel minder vast over waar hun noten vandaan komen. En ze werken met veel grotere boeren zoals Pa Jilan, die wel 2.000 noten per oogst kan leveren. Dat werken met slechts een handvol boeren lijkt super efficiënt, maar zo’n boer als Pa Jilan oogst z’n noten niet zelf. Dus zullen we ook de arbeiders die de noten uit de boom halen moeten meeregistreren om onze claim hard te kunnen maken dat de noten fair zijn. Dat maakt ons project weer een stuk complexer, terwijl de typische situatie in de kokos industrie meer op die van Pa Artjo lijkt. Keuzes, keuzes…

Fairfood blogt

Kokosnoot blij

Fairfood wil komende zomer een eerlijke kokosnoot op de Nederlandse markt brengen. Geen gemakkelijke opgave! Volg dit avontuur op de voet met ons blog.

Naar de eerste blogpost
VOLG ONS

Volg ons

Blijf op de hoogte van onze campagne.

Bekijk onze eerdere activiteiten en campagnes.