Op weg naar leefbare lonen en inkomens

Een leefbaar loon en inkomen betalen, dat is een heel mooie ambitie. Toch is het zo makkelijk nog niet. ALIGN helpt bedrijven op weg.

Door de bomen het bos weer zien

ALIGN komt voort uit het Living Wage Lab. Deze broedplaats wil haar deelnemers pragmatische oplossingen bieden voor problemen die de realisatie van leefbare lonen en inkomens in de weg staan. We vroegen de social enterprise True Price daarom te onderzoeken waar de grootste behoefte lag. Het antwoord: een tool die ons door de bomen het bos weer laat zien.

Samen met Hivos, GIZ en Rainforest Alliance bieden we agrifoodbedrijven met ALIGN een interactieve gids, die hen aan de hand van vier stappen richting de oplossing helpt. Welk onderzoek naar leefbare lonen is er al gedaan? Bij welke researchinstellingen kan ik terecht? Kan ik dit alleen of heb ik partners nodig? Wie kunnen die partners zijn? ALIGN biedt het antwoord op deze vragen door het werk van vooraanstaande organisaties en experts samen te brengen en behapbaar te maken.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Begrijp de stof

Leer wat een leefbaar loon en inkomen precies inhoudt, waarom het belangrijk is en waarom ook jouw bedrijf belang heeft bij het betalen van goede prijzen. Onderzoek wat de grootste problemen zijn in de landen waar jouw producten vandaan komen, zodat je een idee krijgt van waar je mee te maken kunt krijgen.

Breng de problemen in kaart

Ontdek de toeleveringsketens van jouw producten. Identificeer problemen op het gebied van sociale duurzaamheid, en leer meer over de kloof tussen huidige inkomens en lonen, en leefbare inkomens en lonen.

Tijd voor actie

De volgende stap: actie. Leer wat er moet gebeuren om tot leefbare lonen en inkomens te komen. Lees meer over beschikbare methoden en ontdek wie potentiƫle partners zijn.

Monitoren en communiceren

Tot slot: monitor de vooruitgang en jouw persoonlijke KPI’s. Leer welke tools hiervoor beschikbaar zijn. Ook niet onbelangrijk: hoe je over het onderwerp met jouw achterban communiceert.

Partners

Meer weten?

We vertellen je natuurlijk graag meer.

Neem contact op

Of bekijk de meestgestelde vragen

Wat is en doet ALIGN?

ALIGN is een soort interactieve database waarin we alle relevante research, tools en partners verzamelen die bedrijven helpen bij het realiseren van leefbare lonen en inkomens. Met het werk in ons Living Wage Lab, een samenwerking met Hivos, kregen we steeds weer signalen dat het onderwerp enorm complex is, en dat men vaak niet weet waar te beginnen als je jezelf die prachtige ambitie eenmaal hebt gesteld. ALIGN maakt van de weg naar leefbare lonen en inkomens een stappenplan en biedt per stap handvatten.

Wie kan ALIGN gebruiken?

Daar kunnen we kort over zijn: iedereen die bij een bedrijf in de agrifood-sector werkt.

Wie zitten er achter ALIGN?

ALIGN komt in de eerste plaats voort uit het Living Wage Lab, een samenwerking tussen Fairfood en Hivos. We hebben True Price gevraagd een assessment te doen van de allergrootste behoefte die bedrijven hebben onderweg naar leefbare lonen en inkomens. Vervolgens hebben Hivos en Fairfood de tool samen met Rainforest Alliance ontwikkeld. Schuttelaar & Partners heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze ontwikkeling. De implementatie is gedaan door GIZ, met financiƫle steun door het Duitse Ministerie van Samenwerking en Ontwikkeling.

Wat kost dat?

Helemaal niks!

Alle veelgestelde vragen