Ontdek wie de mensen achter jouw eten zijn

Wie zijn de mensen achter jouw producten? Hoe gaat het met hen? Vertel het transparante verhaal met Fairfood’s Trace.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

traceer producten trace blockchain - afbeelding van een boer

Hoe werkt het

Ontdek de keten

Trace verbindt ketenpartners. Digitaal bouw je de keten op door partners uit te nodigen (1-up-1-down) tot de eerste schakel – de boer – is bereikt. Het dashboard van Trace is bovendien makkelijk toegankelijk. Ook voor kleine boeren met minimale technologische middelen.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Traceer producten

Elke transactie van elk product kan worden geregistreerd. Vanaf de inkoop bij de boer tot de verkoop aan de consument. Deze transacties vormen vervolgens samen jouw persoonlijke productketen. Bovendien, Blockchain biedt de mogelijkheid om deze data op een veilige manier transparant te maken.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Verifieer merkbeloften

Is jouw product biologisch en krijgt de boer een eerlijke prijs? Met Trace worden beloften hardgemaakt. Het bewijs deel je immers direct met de consument. Daarnaast bieden we een bibliotheek met een reeks claims die betrekking hebben op sociale, economische en milieukwesties. Uiteraard kunnen we specifieke claims ontwikkelen voor jouw product.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Vertel het hele verhaal

Trace is de laatste schakel in jouw storytelling. Consumenten komen namelijk via een QR-code of link op een interface. Vervolgens, kunnen ze hier de producthistorie kunnen uitpluizen. Bekijk bijvoorbeeld de reis van de koffie van Trabocca, één van de eerste gebruikers van Trace.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Formuleer ambities en deel de toegevoegde waarde

Het ultieme doel: met nieuwe kennis van de keten stelt Trace je in staat om realistische ambities op te stellen en vervolgens te behalen. Ontdek intussen ook voor wie in de keten de transparante informatie iets waard is en hoe je daarna die waarde proportioneel over de keten kunt verdelen.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
 • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
 • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
 • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
 • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
 • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Functionaliteiten van Trace

traceer producten trace blockchain - afbeelding 3

Dashboard en rapportage

Leer meer over de boeren en bedrijven in de keten, de actuele verblijfplaats van producten en de mate waarin productbeloften zijn geverifieerd

traceer producten trace blockchain - afbeelding 2

Interoperabel

Trace kan makkelijk geïntegreerd worden met verschillende softwaresystemen, ERP’s en blockchains

traceer producten trace blockchain - afbeelding 1

Blockchain-based

Vanuit een blockchain wallet kunnen transacties met andere Trace-gebruikers worden gedaan. Daarmee ontstaat er een decentraal logboek dat de basis van het productverhaal vormt. Trace kan op meerdere blockchains worden aangesloten

Waarom zou ik Trace gebruiken?

 • Voorbij vertrouwen: lever direct bewijs voor jouw merkbeloften
 • Toekomstbestendige ketens: consumenten en overheden eisen transparantie
 • Veerkrachtige ketens: betere, centrale communicatie
 • Veerkrachtige boeren: geef boeren toegang tot kennis, markt en financiering
 • Ultieme storytelling: deel jouw verhaal op je persoonlijke interface

Succesverhalen

 • Leefbaar inkomen

Trabocca: onderweg naar armoede-vrije koffie middels blockchain

Op hun weg naar eerlijke, armoede-vrije koffie ontdekte Trabocca het belang van transparantie en traceerbaarheid. Ze schakelden Trace in om dit te bereiken en antwoord te geven op de vraag of de boeren achter hun koffie een leefbaar inkomen verdienen.

Menno Simons

Directeur bij Trabocca

“Met Trace worden we gedwongen om meer graafwerk te doen. Dan loop je tegen realiteiten aan waar je iets aan moet doen, wat betekent dat we naar oplossingen moeten zoeken. Ik zie dit werk als onderdeel van een groter geheel. Het is de fundering waarop we een duurzamere toekomst kunnen bouwen – we belichten het totaalplaatje en maken het meetbaar.”

Bekijk deze case
oplossingen afbeelding
 • Transparante ketens

Verstegen: een duurzame toekomst voor kruiden en specerijen

Verstegen Spices & Sauces en Fairfood gebruiken de blockchaintechnologie om de productieketen van nootmuskaat transparant te maken.

oplossingen afbeelding

Michel Driessen

CEO bij Verstegen

“Wat een mooie en oprechte uitkomst van dit project. Prachtig wat we aan het doen zijn. Ik hoop dat er een mooie follow-up komt.”

Bekijk deze case

Gebruikmaken van Trace?

Of zit je vraag hier misschien tussen?

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een gedistribueerd grootboek waarmee informatie door een community kan worden vastgelegd en gedeeld. In deze community onderhoudt elk lid zijn eigen kopie van de informatie en moeten alle leden elke update collectief valideren. Hierdoor heeft een netwerk een enkele bron van waarheid om mee te werken. Vergelijk het met een Google-spreadsheet, maar dan beter. Waarom? Omdat in een blockchain gegevens alleen kunnen worden toegevoegd volgens een bepaalde set regels die door het netwerk worden beheerst. Meer dan dat: als ze eenmaal zijn toegevoegd, kunnen de gegevens niet meer worden verwijderd en kan niemand ermee sjoemelen.

Van wie is de data op het Trace-platform?

De data die geüpload wordt op Trace blijft altijd in handen van de gebruiker en wordt nooit zonder expliciete toestemming gebruikt of doorverkocht door Fairfood of andere partijen.

Hoeveel tijd gaat het kosten?

In de afgelopen twee jaar hebben wij het proces van een keten in kaart brengen, ketenspelers aanmelden en producten traceren volledig onder de loep genomen. Door steeds weer te testen en innoveren, hebben we dit proces zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat we Trace ook tegen een goede prijs beschikbaar kunnen maken voor wie er maar mee aan de slag wil – ook de bedrijven die nog niet weten waar hun producten vandaan komen. Toch is Trace bovenal een platform dat gemaakt is om een systeemverandering teweeg te brengen binnen voedselketens. Verandering zorgt voor frictie waardoor het correct implementeren van een degelijke oplossing altijd aandacht en energie zal kosten. Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven, maar neem vooral contact met ons op om een inschatting voor jouw ketens te maken.

Hoe garanderen jullie dat claims op het Trace-platform betrouwbaar zijn?

Het garbage-in/garbage-out probleem is natuurlijk een echte uitdaging, ook voor Trace. Claimverificatie via Trace heeft drie vormen: zelfverificatie, systeemverificatie en verificatie door derden. Al deze verificatie methodes zijn gebaseerd op gegevensinvoer door gebruikers. Onjuiste gegevens kunnen worden ingevoerd, en Trace kan niet een of andere manier op magische wijze deze leugens opsporen. Trace verzamelt gegevens bij de bron, zodat supply chain partners hun eigen gegevens zo veel mogelijk kunnen invoeren en verifiëren, en slaat het decentraal op, zodat het niet meer later aangepast kan wordenTrace zet een grote stap voorwaarts uit de situatie waarin alle gegevens uit één bron komen en naar wil kunnen worden gewijzigd. In grote lijnen garandeert Trace niet noodzakelijkerwijs dat bepaalde claims waar zijn, maar geeft u toegang tot de gegevens, zodat u de mogelijkheid hebt om zelf te oordelen. 

Hoe verhoudt Trace zich tot keurmerken?

Keurmerken hebben ontzettend goed werk gedaan en bij consumenten veel bewustzijn gecreëerd rondom sociale en economische duurzaamheid. Toch lopen keurmerken tegen grenzen aan. Ze zullen de eerste zijn om dat toe te geven. Een probleem met keurmerken is bijvoorbeeld dat ze maar één standaard bieden terwijl elk product en dus elke keten uniek is. Om dit complexe ecosysteem van mensen, activiteiten, processen en plaatsen samen te vatten als een binair antwoord – wel of niet eerlijk, wel of niet biologisch – is niet voldoende. Een volgende stap ligt in transparantie en traceerbaarheid – in verbonden ketens en ketenpartners die daarbinnen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Verschillende keurmerken zijn hier op het moment ook naar aan het kijken. Trace is dus een volgende stap. Keurmerken kunt in de toekomst prima fungeren als partner op het Trace-platform.

Hoe komt de afspraak met de boer tot stand?

Als een afspraak wordt gemaakt met de boer, wordt er rekening gehouden met prijs en kwaliteit. Het is belangrijk dat de boer een juiste prijs krijgt voor zijn oogst, daar hoort bij dat de prijs moet bijdragen aan een leefbaar inkomen. Daarbij is het belangrijk dat de rest van de keten de beloofde beste kwaliteit ontvangt in ruil voor de goede prijs. Deze 2 aspecten worden hieronder uitgelegd. 

 

De juiste prijs  

Met de juiste middelen kan de boer toegang krijgen tot relevante informatie, zoals verdere kwaliteitscontroles en prijsopbouw, waardoor hij zijn ondernemerschap kan uitbouwen. Dankzij het Trace platform kan er tweerichtingsverkeer ontstaan, zodat de boer kan leren van wat er elders in de keten gebeurt.  

De positie van de boer wordt tegelijkertijd verstevigd, doordat hij anoniem via een sms kan bevestigen of prijsafspraken zijn nagekomen. Andere spelers in de keten, waaronder de consument, zien met behulp van het scannen van de QR-code meteen als daar iets niet goed gaat. Op die manier krijgen boeren meer zeggenschap over hun product en positie. Als betaling niet of niet juist plaatsvindt, zien spelers verderop in de keten dat direct. Zo kun jij zien of de boer die jouw nootmuskaat heeft verbouwd een goede prijs ontvangen heeft.  

Beste kwaliteit 

Behalve de vraag of de boer de afgesproken prijs heeft ontvangen, wordt ook de verificatie van kwaliteits- en voedselveiligheidsclaims met de blockchain-technologie vastgelegd. In het Trace platform kunnen laboratoria en andere derde partijen worden toegevoegd zodat zij onafhankelijk de kwaliteit van producten kunnen verifiëren en vastleggen in de blockchain. Zo kan iedereen in de keten er zeker van zijn dat de kwaliteit naar behoren is, zonder dit zelf weer opnieuw te hoeven checken.  

Hebben boeren een internetverbinding nodig om deel te kunnen nemen aan Trace?

Nee, boeren hebben niet per se een internetverbinding of smartphone nodig. Ook als ze alleen een simpele mobiele telefoon hebben, kunnen ze doormiddel van SMS deelnemen aan het platform. Een andere optie is dat een volgende proxy (bijvoorbeeld een coöperatie) namens hen informatie op Trace uploadt. In dat geval zou je bijvoorbeeld met vingerafdrukken kunnen werken om de veiligheid en echtheid van de data te kunnen waarborgen.

Hoe weet je dat de data op Trace accuraat is?

De data die je op Trace vindt, heeft verschillende checks doorstaan. Eerst is er de technische check – data die onjuist is ingevoerd (bijvoorbeeld een nummer in een naam) of die onmogelijk is (bijvoorbeeld 200 kilo gedroogde koffiebonen als resultaat van 100 kilo koffiebessen) worden eruit gefilterd. Vervolgens wordt de data geverifieerd door de invoerder, het systeem of een derde partij – afhankelijk van de data en wensen omtrent bijvoorbeeld een bepaalde productclaim.

Hoe worden transacties op Trace gelogd?

De verschillende transacties worden idealiter kort nadat ze plaatsvonden gelogd. In de praktijk betekent dit dat de volgende partner in de keten (bijvoorbeeld het wasstation dat koffiebonen van een boer afneemt) de transacties in het systeem uploadt. Dit kan bijvoorbeeld met een Excel-sheet.

Is de consument bereid meer te betalen voor een product dat traceerbaar is?

Zeker. Doorgaans zien we dat producten die traceerbaar zijn 1-12 procent in prijs stijgen en dat consumenten daar geen enkele moeite mee hebben. Research wees eerder uit dat 75 procent van de consumenten meer transparantie eist omtrent de producten die zij kopen. Een vergelijkbaar percentage zegt niet blind te vertrouwen op de beloften die merken doen. Wij denken uiteraard graag met je mee over hoe je dit bedrag in de zak van de mensen aan het begin van de keten krijgt.

Kan Trace ook gebruikt worden voor samengestelde producten?

Zeker. Onze partner Trabocca gebruikt Trace bijvoorbeeld om een van hun blends te traceren – een koffieproduct dat z’n oorsprong heeft in landen als Colombië, Ethiopië en Kenia. We kunnen je uiteraard meer vertellen in een persoonlijke demo.

Kunnen producenten via Trace in contact komen met afnemers voor hun producten?

Trace is geen handelsplatform, maar kan wel geïntegreerd worden met platformen die dat wel zijn. We onderhouden actief contact met een aantal direct trade-platformen die volgens ons een goed verhaal hebben en adviseren je graag als je op zoek bent naar een goede partner.

Wat is de meerwaarde van blockchain?  

De ingrediënten van ons eten reizen duizenden kilometers tot ze op ons bord belanden. De ketens zijn lang en ingewikkeld en daardoor niet altijd even inzichtelijk. Blockchaintechnologie kan transparantie bieden en ervoor zorgen dat vastgelegde data nier meer kan worden aangepast en in de handen blijft van de gebruiker. Hierdoor biedt blockchain een eerlijk platform om data over uit te wisselen binnen een waardeketen met vaak concurrerende spelers. En dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat de mensen achter ons eten voor het eerst weer een gezicht kunnen krijgen. Hierdoor ontstaat een open voedselvoorzieningsketen, van boer tot consument. Zowel de boer als de consument krijgt toegang tot belangrijke informatie. 

De boer krijgt zicht op verdere verwerking van zijn/haar product, zoals het kwaliteitslabel wat daar in een later stadium aan wordt toegekend. Daarnaast bevestigt de nootmuskaatboer bijvoorbeeld dat hij voor een bepaalde hoeveelheid en type kwaliteit een bepaalde prijs heeft gekregen. De consument kan precies zien waar het product vandaan komt, maar ook of duurzaamheids- en kwaliteitsbeloftes worden nagekomen. Het voordeel is namelijk dat duurzaamheids- en kwaliteitseisen op de blockchain geborgd kunnen worden. 

Wat zijn uitdagingen waar de huidige gebruikers van Trace tegenaan zijn gelopen?

De grootste uitdaging is absoluut het verzamelen van data. We proberen dit proces glad te strijken door Trace te integreren met bestaande datasystemen en door het mogelijk te maken data in bulk te uploaden – bijvoorbeeld in de vorm van een simpele Excel-sheet. Als je deze praktische uitdaging de baas bent, is het belangrijk dat je de gebruikers van het platform goed instrueert. Wij hebben in het verleden bijvoorbeeld korte trainingen gegeven. Na de gebruikelijke start-upfase blijkt Trace bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk te integreren in bestaande werkprocessen.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!