Vanille Extreem lage prijzen voor een duur product

Vanille is een van de duurste kruiden ter wereld. Toch lijden veel van de mensen die het verbouwen zelf honger. Daarom willen we een leefbaar loon en inkomen voor vanilleboeren

leefbaar loon en inkomen voor vanilleboeren

Het probleem

Sta je er soms niet enorm van te kijken wat voor geweldige smaken de natuur voortbrengt? Vanille bijvoorbeeld. Alleen al bij de geur loopt het water je in de mond toch? Veel van die vanille komt van Madagaskar – nog zo’n prachtige creatie van Moeder Natuur. Toch is het op dat eiland niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Hoewel vanille een van de duurste kruiden ter wereld is, zien de boeren achter de specerij daar niks van terug; het overgrote deel van de 80 duizend kleinschalige boeren op het eiland, lijden zelf honger. Met hun oogst verdienen ze niet genoeg om zichzelf en hun familie jaarrond van eten te voorzien.

De winst op vanille wordt oneerlijk over de keten verdeeld. De stakeholders aan het einde van de keten hebben grote invloed op prijs en aanbod, en daarmee ook op de verdeling van het geld. Vanilleboeren zien de prijzen van hun waar sterk fluctueren, en hebben helemaal geen zicht op de hoeveelheid geld die hun oogst elk jaar gaat opleveren. Hun positie is daardoor extreem kwetsbaar. (Lees ook ons rapport Bittersweet Vanilla, over de issues in de industrie.)

leefbaar loon en inkomen voor vanilleboeren

Ons werk

De boeren op Madagaskar kunnen pas aan de zogenaamde poverty trap ontsnappen als zij een eerlijke prijs krijgen voor hun vanille. De bedrijven die dat bij hen inkopen kunnen en moeten die prijs betalen.

Met een eerlijke prijs moet de boer de kans krijgen om beter voor zijn/haar familie te zorgen, te investeren in verzekeringen tegen onverwachte externaliteiten, te investeren in nieuwe gewassen en een spaarpotje op te bouwen om op terug te vallen.

Fairfood is het gesprek aangegaan met bedrijven, waaronder grote multinationals, die hun vanille van Madagaskar halen. In die bedrijven moeten ze zich bewust zijn van de problematiek en van de invloed die zij kunnen uitoefenen. We willen een leefbaar loon en inkomen voor alle vanilleboeren.

Zo’n 75% van de boeren in de regio Sava op Madagaskar – waaronder 60.000 kleinschalige vanilleboeren – leeft van minder dan 1 dollar per dag.

Lees ons rapport