Rietsuiker Doodziek van suiker

Chronische nierziekte heeft het afgelopen decennium aan zo’n 20.000 rietsuikerwerkers het leven gekost. De agressieve ziekte wordt onder meer veroorzaakt door hittestress, uitdroging en blootstelling aan landbouwchemicaliën.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Rietsuiker was voorheen een product voor de rijken, geoogst door slaven die gedwongen werkten op de bloedhete velden in Centraal-Amerika. Ook vandaag de dag is er een groot contrast tussen de mensen die het product consumeren en de mensen die het oogsten. Hier in het Westen denken we bij suiker vaak aan ziektes als diabetes en aan obesitas. In de producerende landen wordt rietsuiker echter vooral gekoppeld aan een ziekte die in rap tempo arme landbewerkers velt: chronische nierziekte (in het Engels ook wel CKDnT: Chronic Kidney Disease of non-Traditional causes).

Uitdroging, hittestress en blootstelling aan landbouwchemicaliën zijn belangrijke veroorzakers van de chronische nierziekte. Op de rietsuikervelden in Centraal-Amerika worden enorm lange dagen gemaakt. Werknemers verrichten zwaar lichamelijk werk, en hebben daarbij weinig toegang tot water en schaduw.

Mensen die aan de ziekte lijden hebben in toenemende mate last van nierfalen, met de dood tot gevolg als er geen behandeling plaatsvindt. Medicijnen en dialyse kunnen de ziekte vertragen, maar alleen een transplantatie kan iemand helemaal genezen. Het werken op de rietsuikervelden betaalt echter zo slecht, dat maar weinig van deze mensen medicijnen kunnen betalen – laat staan een transplantatie.

Ons werk

Wij willen veilige en gezonde werkomstandigheden voor de werkers op de rietsuikervelden. Daarom sporen we rietsuikerproducenten, overheden en rietsuikerverwerkers aan om de armen uit de mouwen te steken. We werken daarnaast samen met andere NGO’s (La Isla Foundation), researchinstituten (SALTRA and ICAES) en gezondheidsorganisaties (PAHO) om vast te stellen op welke manier het probleem het best aangepakt kan worden.

Lees ons rapport

“In het afgelopen decennium heeft CKDnT aan duizenden mensen in Centraal-Amerika het leven gekost”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!