Blockchain in voedingsketens

Ontdek hoe blockchain ons voedselsysteem kan transformeren door urgente problemen aan te pakken, zoals voedselfraude, terugroepacties en uitbuiting van kleinschalige boeren.

Centralized vs Decentralized
Centralized vs Decentralized

Wat is een blockchain?

Blockchain is een gedistribueerd grootboek (een lijst met transacties) waarmee informatie kan worden vastgelegd en gedeeld in een netwerk. In dit netwerk houdt elk lid zijn eigen kopie van de informatie bij en alle leden moeten elke update collectief valideren en opslaan. Door dit te doen, werkt elk lid altijd met dezelfde informatie die online systemen een enkele bron van waarheid kan bieden om mee te werken. Blockchains lijken in zekere zin erg op een Google-spreadsheet, maar zijn iets anders, aangezien blockchains alleen toestaan ​​dat gegevens worden toegevoegd en eenmaal toegevoegd, kunnen deze nooit worden verwijderd.

Blockchain heeft drie basisfunctionaliteiten die veel verschillende oplossingen kunnen bieden voor voedingsketens en kleinschalige boeren. Ten eerste maakt blockchain directe peer-to-peer-transacties mogelijk. Ten tweede zorgt blockchain voor volledig transparante en veilige gegevensopslag. Ten slotte zorgt blockchain ervoor dat logica en overeenkomsten automatisch worden uitgevoerd. Deze drie basiskenmerken kunnen uiteindelijk leiden tot meer inclusie, meer transparantie en betere samenwerking binnen voedselvoorzieningsketens.

Leer de toegevoegde waarde van Blockchain

Onze blockchain oplossing Trace

Trace is onze blockchain oplossing die voedingsbedrijven helpt hun toeleveringsketen te ontdekken, hun producten te traceren, hun merkbeloften te verifiëren en hun volledige en eerlijke product verhaal aan hun klanten te vertellen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

traceer producten trace blockchain - afbeelding van een boer

Rapporten: Blockchain in agri-food

Webinars: Trace talks over blockchain en transparantie

Artikelen: Hoe blockchain kleinschalige boeren kan helpen

We hebben meer blockchain artikelen in het Engels.

Ga naar al onze Engelse blockchain artikelen.

Onze casestudy’s van blockchain in voedingsketens

  • Leefbaar inkomen

Trabocca: onderweg naar armoede-vrije koffie middels blockchain

Op hun weg naar eerlijke, armoede-vrije koffie ontdekte Trabocca het belang van transparantie en traceerbaarheid. Ze schakelden Trace in om dit te bereiken en antwoord te geven op de vraag of de boeren achter hun koffie een leefbaar inkomen verdienen.

Menno Simons

Directeur bij Trabocca

“Met Trace worden we gedwongen om meer graafwerk te doen. Dan loop je tegen realiteiten aan waar je iets aan moet doen, wat betekent dat we naar oplossingen moeten zoeken. Ik zie dit werk als onderdeel van een groter geheel. Het is de fundering waarop we een duurzamere toekomst kunnen bouwen – we belichten het totaalplaatje en maken het meetbaar.”

Bekijk deze case
oplossingen afbeelding
  • Transparante ketens

Verstegen: een duurzame toekomst voor kruiden en specerijen

Verstegen Spices & Sauces en Fairfood gebruiken de blockchaintechnologie om de productieketen van nootmuskaat transparant te maken.

oplossingen afbeelding

Michel Driessen

CEO bij Verstegen

“Wat een mooie en oprechte uitkomst van dit project. Prachtig wat we aan het doen zijn. Ik hoop dat er een mooie follow-up komt.”

Bekijk deze case
  • Blockchain

De reis van een eerlijke kokosnoot

Fairfood was in 2017 een van de eerste partijen wereldwijd die een voedselproduct verkochten dat van boom tot bord op de blockchain was gelogd: 1.000 Indonesische kokosnoten.

Sander de Jong

Algemeen directeur bij Fairfood

“Door de noot te scannen kun je zien waar hij vandaan komt en wat er precies aan wie is betaald. Zo voorkomen we misbruik en kan jij zien dat de boeren een eerlijk leefbaar inkomen hebben ontvangen.”

Bekijk deze case

Download all our blockchain reports

Subscribe to our newsletter to get access to all our knowledge on blockchain technology and its applications in agri-food!

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!