Blockchain

We moeten inmiddels 7,5 miljard monden voeden, en daar komt flink wat logistiek bij kijken. Bizar maar waar: de komende 40 jaar gaan we dezelfde hoeveelheid eten consumeren als we in de afgelopen 8.000 jaar deden.

Helaas worden de toeleveringsketens van voedsel daardoor steeds complexer en minder transparant. Veel van wat er mis is in de voedselindustrie, kan juist door dat gebrek aan transparantie misgaan. Als er ergens in de keten sprake is van uitbuiting of fraude komt dat vaak niet aan het licht. Als dat dan al wel een keer gebeurt, houden actoren in die keten zich vaak van de domme: ‘Wij wisten niet dat dit aan de hand was.’

Blockchains hebben de geweldige potentie om de toeleveringsketens van ons eten weer transparant te maken. Met name als kleinschalige boeren en consumenten worden meegenomen als actoren in de ketens. Fairfood wil daarom meewerken aan de ontwikkeling van het ecosysteem en de technologie die nodig zijn voor inclusieve blockchains in de voedselsector. We waren dan ook de eerste in Nederland die een voedselproduct op de blockchain zetten – check het hier. In dit paper lees je wat wij precies in blockchain zien. Op deze pagina gaan we je daarnaast op de hoogte houden van de ontwikkelingen en onze bijdrage.

We hosten trouwens elke tweede dinsdag van de maand het event Food Integrity Blockchained. Alle details en tickets vind je hier.