De verjaardag van het Living Wage Lab

Waar staan we na 5 jaar Living Wage Lab? Wat moet er nog gebeuren voordat we opgelucht adem kunnen halen, en tevreden kunnen zeggen dat alle mensen achter ons eten een leefbaar loon of inkomen verdienen? Het 5-jarige bestaan van ons Living Wage Lab vierden we door bij deze vragen stil te staan in een live uitzending. Voor een dosis inspiratie voor iedereen die werk maakt van leefbaar loon en inkomen.

Ga naar ons YouTube-kanaal om alle video’s te bekijken.

19 november 2020 was voor veel mensen een bijzonder onopvallende thuiswerkdag. Maar niet voor iedereen die zich hardmaakt voor leefbare lonen en inkomens. Inspirerende sprekers uit de community kwamen samen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar ze hun ervaring en kennis deelden tijdens een live uitzending. Het 5-jarig bestaan van het Living Wage Lab, een platform van Fairfood and Hivos, werd op die manier bovenal een plek voor inspiratie en saamhorigheid, voor iedereen die soms het gevoel krijgt dat-ie er alleen voorstaat in de strijd voor leefbare lonen en inkomens.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Terugblikken

Dr. Lea Esterhuizen, oprichter van &Wider en mensenrechtenexpert, trad op als moderator van het evenement. Samen met Sander de Jong, directeur van Fairfood, en Caroline Wildeman, Global Campaign Coordinator bij Hivos, blikte ze terug op 5 jaar Living Wage Lab – op ontwikkelingen en innovaties die de deelnemers aan het Living Wage Lab geholpen hebben op hun weg richting leefbare lonen en inkomens. Door de jaren heen, groeide het Lab uit tot een community met meer dan 150 deelnemers die hun geleerde lessen delen en samen zoeken naar nog betere oplossingen.

Vanuit Malawi benadrukte Bernard Mphepo (Centre for Social Concern) nog eens waarom zo’n leefbaar inkomen belangrijk is voor de boeren in onder meer zijn vaderland. Ook niet onbelangrijk: waarom zij van zich moeten kunnen laten horen binnen de productieketen en daarbuiten. Het is nog te vaak het geval dat boeren de laatste zijn naar wie de grotere spelers, maar ook overheden, luisteren.

Mervyn Abrahams, programma-coördinator bij de Pietermaritzburg Economic Justice & Dignity Group onderstreepte deze behoefte. Hij wees er daarnaast op dat de pandemie wereldwijd voor ongekende inflatie heeft gezorgd, waar de minimumlonen pijnlijk laag blijven. Neil Coleman, een van de directeuren van het Institute for Economic Justice, voegde daar een pijnlijke observatie aan toe: hij ziet hoe werknemers met een donkere huidskleur in onze globale productieketens een synoniem worden voor goedkope arbeid. Dan gaat het gevecht voor een leefbaar inkomen niet langer alleen om geld, maar om waardigheid.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Koplopers

Niet alleen activisten maken werk van zulke problemen. Waar wij enorm blij van worden: we zien inmiddels ook in het bedrijfsleven voorlopers die het belang van leefbare lonen en inkomens inzien. Neem Trabocca. Commercieel directeur Sander Reuderink vertelde dat leefbare inkomens voor boeren aan de basis van hun missie ligt. “De prijs die de boeren voor hun koffie krijgen is veel te lang veel te laag geweest”, aldus Reuderink. En zo is het maar net. Trabocca probeert daar nu in samenwerking met Fairfood verandering in te brengen. Transparentie is het codewoord.

We hebben nog zo’n koploper voor je: Eosta. Gert-Jan Lieffering, Quality Development Manager bij Eosta, deelde geleerde lessen en uitdagingen die het bedrijf tegenkomt op hun weg naar leefbare lonen en inkomens. Jennifer Muller, duurzaamheidsmanager bij CBL, voegde aan dit verhaal het perspectief van de retailers toe. Haar advies: “Begin gewoon, en vraag de spelers die jou daarbij kunnen helpen ook om hulp.”

Afkijken bij andere industrieën

Het is niet alleen ons eten waar van alles aan mankeert. We kennen allemaal de verhalen uit de media over de mode-industrie. Fair Wear Foundation sloot aan om licht te schijnen op de uitdagingen die veel op die van ons lijken, om te onderzoeken of we nog iets van elkaar kunnen leren. Paula de Beer, Living Wage Officer bij Fair Wear Foundation, stond stil bij drie belangrijke bouwstenen: geld, dialoog en verantwoordelijkheid. Daarbij onderstreepte ze het belang om de mensen aan het begin van de keten een plaats te geven aan de onderhandeltafel.

Er ontbrak nog een laatste perspectief. Die van de overheid. Die rol nam Jos Huber, senior beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, op zich. Huber vertelde meer over de plannen van de overheid en over de financieringsprogramma’s. Haar belofte: de doelen voor 2030, in lijn met de SDG’s, zijn iets waar we allemaal naar uit kunnen kijken.

En na de pandemie?

Tot slot de olifant in de kamer. De pandemie. Noura Hanna, bestuurslid van de Global Living Wage Coalition, kon hier kort over zijn: we moeten nu handelen. De pandemie heeft voor de hele wereld financiële gevolgen gehad, maar boeren en werknemers die al jarenlang veel te weinig verdienen kunnen deze klap niet opvangen. Een klein lichtpuntje: dat de wereld op pauze is komen te staan, geeft ons de kans om beter terug te bouwen. Niet vervallen in oude mechanismen waarvan we allang weten dat ze niet werken. Dat is waar we het de komende tijd over moeten hebben.

Heb je dit event gemist?